Nişan Çalgıcıyan ile Sözlü Tarih Görüşmesi

Nişan Çalgıcıyan ile Sözlü Tarih Görüşmesi

(1936, Kuzguncuk)

 “Çocukluğumun İstanbul’unu özlüyorum.”

Doğma büyüme İstanbulludur Nişan Çalgıcıyan. Doğduğu yer olan Kuzguncuk’ta vaftiz edilir. Dede ve babaannesi ile beraber yaşarlar. Ebeveyni, büyükannesi ile büyükbabası İstanbullu olan Nişan Çalgıcıyan’ın ailesi tehcirden etkilenmez. 5 yaşında iken elektrik olmadığı için mum kullandıkları Bağlarbaşı’na taşınır ve Surp Haç Kilisesi’ndeki ayinlere katılmaya başlar. 14 yaşındayken kilisenin baş mugannisi vefat eder ve yerine gelen baş muganni Krikor Hapyan’dan Hamparsum notası dersleri alır. Kuzguncuk Kilisesi’nde muganniye olan annesinden çok şey öğrenir. Babası tuhafiyecidir aslında onun. Fakat 1943 yılında kız kardeşi dünyaya geldikten sonra 40 yaşında olan babası da muganni olur.

1956’da askerliğini yapmak üzere gittiği ve 3 sene kaldığı İskendurun’da da ayinlere düzenli olarak katılır. Tezkere aldıktan sonra 1960 yılında Bağlarbaşı Surp Garabet Kilisesi’nde baş muganni yardımcısı olur. Daha sonra ise ayrılan baş muganninin yerine görevlendirilerek 1967’ye kadar aynı kilisede kalır. Buradan ayrıldıktan sonra göreve başladığı Gedikpaşa Kilisesi’nde birçok talebe yetiştirir. 19 sene boyunca vazifesine devam eder, Gedikpaşa’daki talebelerinin çoğu yurtdışına gittiği için Yeşilköy Kilisesi’ne geçer. Orada da çok kalabalık bir öğrenci grubu olur ancak 3 sene sonra davet üzerine Gedikpaşa Kilisesi’ne döner. 27 senedir aynı kilisede görev yapar ve yine Hamparsum notasını, Ermeni müziğini öğrettiği pek çok talebesi olur. Özellikle 1967’de evlenir ve iki çocuğu dünyaya gelir. 1976’da babasını kaybeder. Ve bir süre sonra ailesiyle Kadıköy’e taşınır.

Eğitim hayatını yarıda bırakıp tesisat işleri ile ilgilenmek zorunda kalır Nişan Çalgıcıyan. Askere gidip geldikten sonra aynı alanda bir dükkan işletmeye başlar. Ardından birkaç farklı işle daha ilgilenir ve bir süre sonra emekli olur. 1980’li yılların başında da Ümraniye’de, kısa süreli bir dükkan işletir.

Kilisede okuduğu ilahilerden dolayı makamlara aşinadır. Türk Müziği ile ilişkisi, Türk sanatçılarla da yakın dostluklar kurmasını sağlar.

Beyoğlu Üç Horan ve Balat Kilisesi’nde görev yapmaya devam eder. Farklı illerden gelen davetlere de icabet eder.

FOTOĞRAFLAR

VİDEOLAR

SÖZLÜ TARİH ARAŞTIRMALARI

Veritabanı

Sözlü Tarih Araştırmaları Veritabanı'nın yer alan tüm kategoriler için arama yapabilirsiniz.

D-SPACE

Sözlü Tarih arama veritabanı D-SPACE altyapısını kullanmaktadır.